Acetylsalicylsyra allergi

Har du utvecklat acetylsalicylsyra allergi?

Här får du en bättre uppfattning av vad som händer dig om du blir allergisk som acetylsalicylsyra. Du får kunskap om hur du reagerar när du när du får en allergisk reaktion på detta läkemedel.

Du slipper att oroa dig i onödan och får veta hur vad du har för alternativ till smärtlindring om du drabbas av denna typ av allergi.

De vanligast smärtstillande läkemedlen innehållande acetylsalicylsyra som du kan komma i kontakt med är Aspirin, Treo och Magnecyl.

Det tydligaste tecknet på att du drabbats av allergi av Acetylsalicylsyra

Har du drabbats? Genom att du observerar dig själv och din kropp reaktioner när du tar tabletter med Acetylsalicylsyra så kan du göra en rätt bra bedömning hur vida du har utvecklat en allergi.

Allergi mot acetylsalicylsyra visar sig nästan alltid genom att du drabbas av svullnader i ditt ansikte.

Vad du ska vara särskilt uppmärksam på är om du drabbas av svullnader kring dina ögon. Svullnader kring dina ögon (i samband med intag av acetylsalicylsyra tabletter) är ett mycket troligt tecken på att du faktiskt har drabbats av acetylsalicylsyra allergi.

I mycket ovanliga fall så kan du drabbas av en allergichock och helt enkelt mista medvetandet. Hamnar du i denna situation så är du mycket farligt ute. Det kan också ta sig uttryck andningssvårigheter och svimning. Det är dock MYCKET ovanligt.

Acetylsalicylsyra allergitest
Din läkare kan ordna ett allergitest för att kontrollera om du är allergisk mot acetylsalicylsyra.

För att du ska kunna vara hundra procent säker att du drabbats av acetylsalicylsyra allergi så ska du alltid tala med din läkare. Han eller hon kan hjälpa dig att utföra speciella allergitest som med all önskvärd tydlighet visar om du har drabbats på riktigt.

”Falsk” Acetylsalicylsyra allergi

Kanske tillhör du din mycket lilla grupp människor som kan utveckla allergiska symtom när du tar tabletter med acetylsalicylsyra dock UTAN att vara allergisk mot ämnet.

Dessa symtom kan inkludera att du drabbas av nässelutslag, svullnader och huvudvärk.

I detta MYCKET ovanliga fall så beror din reaktion istället på överkänslighet mot salicylsyra.

Det är ingen äkta allergi utan beror istället på att du har en oförmåga att bryta ner (även mycket små mängder) salicylsyra. När du saknar förmågan att bryta ner salicylsyra resulterar det i att koncentrationen av ämnet snabbt byggs upp i din kropp och du drabbas av en överdos.

Detta ger i sin tur upphov till att du kommer att uppleva ett par (eller alla) av de allergi liknande symtom listande ovan.

8 smärtstillande läkemedel med acetylsalicylsyra som du ska undvika

Har du drabbat av acetylsalicylsyra allergi ska du undvika dessa 7 tabletter. De innehåller samtliga den aktiva substansen acetylsalicylsyra.

 • Aspirin
 • Treo samt Treo comp
 • Magnecyl
 • Bamyl samt Bamyl koffein
 • Paraflex comp
 • Alka-Seltzer
 • Doleron
 • Asasantin Retard

Alternativ om du har utvecklat Acetylsalicylsyra allergi

Acetylsalicylsyra allergi
Har du utvecklat acetylsalicylsyra allergi kan du i USA köpa ett armband som varnar för att du har denna allergi. ”Alert! Aspirin allergy”. Acetylsalicylsyra heter i USA Aspirin.

Det finns alternativ.

Vill du använda ett febernedsättande och smärtstillande läkemedel trots att du har drabbats av Acetylsalicylsyra allergi finns det flera andra alternativ för dig.

Du kan till exempel ta istället ta tabletter med Ibuprofen. Du känner säkert igen namnet på de vanligaste tabletterna med ibuprofen, nämligen Ipren. Ipren är receptfritt och finns på ditt närmaste apoteket.

Ett annat alternativ till smärtstillande tabletter med acetylsalicylsyra är tabletter som istället innehåller den aktiva substansen diklofenak. Två mycket vanliga tablettmärken med diklofenak är Voltaren och Eeze. Både finns som receptfritt läkemedel och du kan köpa dem på närmaste apotek.

Slutligen, ett tredje alternativ för dig som har utvecklat allergi mot Acetylsalicylsyra är smärtstillande tabletter med paracetamol. Du har säkerligen kommit i kontakt med dessa typer av tabletter tidigare. Du kan köpa dem receptfritt bland annat under varunamnen Alvedon, och Panodil.

Dina tre alternativ till smärtstillande läkemedel med Acetylsalicylsyra:

 1. Ibuprofen (Ipren med flera)
 2. Diklofenak (Voltaren och Eeze med flera)
 3. Paracetamol (Alvedon och Panodil med flera)

Hur du går vidare

Du läser vidare om dina olika alternativ till smärtlindring med läkemedel utan Acetylsalicylsyra. Dessa andra alternativ (som gör att även du kan få smärtlindring men samtidigt undvika Acetylsalicylsyra allergi) tillhör (liksom Acetylsalicylsyra) gruppen NSAID läkemedel.