Historisk anvÀndning

Är du nyfiken pĂ„ historien bakom acetylsalicylsyra?

HÀr hittar du historien bakom ett av vÀrlden Àldsta och, idag, ett av vÀrldens vanligaste lÀkemedel.

Kanske visste du inte att man redan pÄ stenÄldern hade upptÀckt de smÀrtlindrande och febernedsÀttande egenskaperna hos acetylsalicylsyra. Redan dÄ anvÀnde mÀnniskor acetylsalicylsyra som lÀkemedel. StenÄldersmÀnniskan fick dock nöja sig med att fÄ i sig lÀkemedlet indirekt genom att tugga pÄ bark eller blad frÄn trÀdet vitpil (Salix alba).

NÀr du tuggar pÄ barken eller bladen frÄn Salix alba sÄ fÄr du nÀmligen i dig just acetylsalicylsyra.

1800-talet: du och jag fÄr först gÄngen tillgÄng till ren acetylsalicylsyra

Det var inte förens pÄ tidigt 1800-talet som vi moderna mÀnniskor, du och jag, fick tillgÄng till lÀkemedlet i en renare form. DÄ kunde forskare för första gÄngen framstÀlla ett preparat med det verksamma Àmnet frÄn vitpiltrÀdets bark.

I det första steget lyckades forskarna ta fram ett Àmne som man gav namnet salicin. Namnet salicin tog man frÄn vitpiltrÀdets latinska slÀktnamn Salix.

I andra steget kunde forskarna framstÀlla salicylsyra. Det gjorde man genom att salicin och genom kemiskprocess förÀdla denna substans till just salicylsyra. Just salicylsyran Àr det Àmnet frÄn salicin som gör att din feber och den smÀrta minskar om du skulle tugga pÄ barken frÄn en vitpil.

Salicylsyra första steget mot modern smÀrtlindring, fast med svÄra biverkningar

Salicylsyra visade sig ha en mycket bra effekt mot olika typer av reumatism. Detta gjorde att medicinen snabbt blev vanlig och mycket efterfrÄgad under 1800-talet.

Det visade sig dock att anvÀndning av salicylsyra har vissa nackdelar. Förvisso hjÀlper Àmnet bra som smÀrtstillande och febernedsÀttande medel men det ger dig ocksÄ relativt kraftiga negativa biverkningar.

De som medicinerades med salicylsyra under 1800-talet riskerade att drabbas av magont, huvudvÀrk och öronsus. I vissa allvarliga fall kan salicylsyra i stora doser leda till hudblÄser, nÀsselutslag och (i vÀrsta fall) kvÀvning, delirium och dödsfall.

Tabletter med ren acetylsalicylsyra lanseras Ă„r 1915

DĂ„ tidens forskare fortsatte att leta efter ett alternativ till salicylsyra och i slutet av 1800-talet lyckades de med bedriften att syntetisera ren acetylsalicylsyra ur salicylsyra.

Denna bedrift utfördes av den Tyska kemisten Felix Hoffmann 1897.

1899 lanserades ren acetylsalicylsyra under namnet Aspirin av det tyska företaget Bayer.

Det skulle dock dröja ytterligare en tid innan det stora genom brottet kom för denna typ av medicin. Först 1915 började acetylsalicylsyra sÀljas i tablettform. Denna smidiga form av lÀkemedlet ledde till en omedelbar succé.

Efter lanseringen 1915 av acetylsalicylsyra i tablettform har denna medicin blivet ett av vÀrldens mest sÄlda. Statistik visar vi idag konsumerar 40 tusen ton per Är av detta lÀkemedel (vÀrlden över).

I dag sÄ kan du hitta lÀkemedel med den aktiva substansen acetylsalicylsyra under en mÀng olika namn. Bland de vanligaste och mest kÀnda i Sverige Àr bland annat Aspirin, Albyl, Treo och Magnecyl.

Modern forskning visa att acetylsalicylsyra Àven kan ge dig andra fördelar

Medern forskning har visat att acetylsalicylsyra inte bara kan ge smÀrtlindrande, feberdÀmpande och inflammationsdÀmpade effekt. LÀkemedlet har ocksÄ visat sig vara ett effektivt medel mot till exempel olika former av blodproppar.

Dessutom pÄgÄr Àven idag forskning om acetylsalicylsyra positiva effekter mot ytterligare sjukdomar. Till exempel har forskare nyligen visat att en regelbunden anvÀndning av acetylsalicylsyra (i lÄga doser) troligtvis ger ett ökat skydd mot cancer. I vissa fall har studier pÄvisat minskad risk med Ànda uppemot 37 procent.

Acetylsalicylsyra en tidslinje

  • StenĂ„lder: vĂ„ra förfĂ€der tuggar pĂ„ bark frĂ„n vitpil, fĂ„r indirekt i sig acetylsalicylsyra och uppnĂ„r en smĂ€rtlindrande effekt.
  • 1820-talet: forskare lyckas med bedriften att isolera det verksamma Ă€mnet ur barken pĂ„ vitpil. Ämnet fĂ„r namnet salicin efter det latinska namnet pĂ„ vitbil, Salix alba. Ur salicin framstĂ€ller man salicylsyra som blir ett av de populĂ€raste lĂ€kemedlen under 1800-talet.
  • 1897: den tyska kemisten Felix Hoffmann lycka syntetisera ren acetylsalicylsyra frĂ„n salicylsyra.
  • 1915: tabletter med ren acetylsalicylsyra lanseras för allmĂ€nheten och lĂ€kemedlet blir omedelbart omĂ„ttligt populĂ€rt.
  • 2000-talet: acetylsalicylsyra Ă€r nu ett av vĂ€rlden mest sĂ„lda lĂ€kemedel och forskare har visat att Ă€mnet Ă€ven har andra positiva effekter (förutom smĂ€rtlindring). Bland annat har forskare visat att acetylsalicylsyra kan minska risken för vissa typer av cancer.

Klicka hÀr för att lÀsa mer om anvÀndning av acetylsalicylsyra.