Historisk användning


Är du nyfiken på historien bakom acetylsalicylsyra?

Här hittar du historien bakom ett av världen äldsta och, idag, ett av världens vanligaste läkemedel.

Kanske visste du inte att man redan på stenåldern hade upptäckt de smärtlindrande och febernedsättande egenskaperna hos acetylsalicylsyra. Redan då använde människor acetylsalicylsyra som läkemedel. Stenåldersmänniskan fick dock nöja sig med att få i sig läkemedlet indirekt genom att tugga på bark eller blad från trädet vitpil (Salix alba).

När du tuggar på barken eller bladen från Salix alba så får du nämligen i dig just acetylsalicylsyra.

1800-talet: du och jag får först gången tillgång till ren acetylsalicylsyra

Det var inte förens på tidigt 1800-talet som vi moderna människor, du och jag, fick tillgång till läkemedlet i en renare form. Då kunde forskare för första gången framställa ett preparat med det verksamma ämnet från vitpilträdets bark.


I det första steget lyckades forskarna ta fram ett ämne som man gav namnet salicin. Namnet salicin tog man från vitpilträdets latinska släktnamn Salix.

I andra steget kunde forskarna framställa salicylsyra. Det gjorde man genom att salicin och genom kemiskprocess förädla denna substans till just salicylsyra. Just salicylsyran är det ämnet från salicin som gör att din feber och den smärta minskar om du skulle tugga på barken från en vitpil.

Salicylsyra första steget mot modern smärtlindring, fast med svåra biverkningar

Salicylsyra visade sig ha en mycket bra effekt mot olika typer av reumatism. Detta gjorde att medicinen snabbt blev vanlig och mycket efterfrågad under 1800-talet.

Det visade sig dock att användning av salicylsyra har vissa nackdelar. Förvisso hjälper ämnet bra som smärtstillande och febernedsättande medel men det ger dig också relativt kraftiga negativa biverkningar.

De som medicinerades med salicylsyra under 1800-talet riskerade att drabbas av magont, huvudvärk och öronsus. I vissa allvarliga fall kan salicylsyra i stora doser leda till hudblåser, nässelutslag och (i värsta fall) kvävning, delirium och dödsfall.

Tabletter med ren acetylsalicylsyra lanseras år 1915

Då tidens forskare fortsatte att leta efter ett alternativ till salicylsyra och i slutet av 1800-talet lyckades de med bedriften att syntetisera ren acetylsalicylsyra ur salicylsyra.

Denna bedrift utfördes av den Tyska kemisten Felix Hoffmann 1897.

1899 lanserades ren acetylsalicylsyra under namnet Aspirin av det tyska företaget Bayer.

Det skulle dock dröja ytterligare en tid innan det stora genom brottet kom för denna typ av medicin. Först 1915 började acetylsalicylsyra säljas i tablettform. Denna smidiga form av läkemedlet ledde till en omedelbar succé.

Efter lanseringen 1915 av acetylsalicylsyra i tablettform har denna medicin blivet ett av världens mest sålda. Statistik visar vi idag konsumerar 40 tusen ton per år av detta läkemedel (världen över).

I dag så kan du hitta läkemedel med den aktiva substansen acetylsalicylsyra under en mäng olika namn. Bland de vanligaste och mest kända i Sverige är bland annat Aspirin, Albyl, Treo och Magnecyl.

Modern forskning visa att acetylsalicylsyra även kan ge dig andra fördelar

Medern forskning har visat att acetylsalicylsyra inte bara kan ge smärtlindrande, feberdämpande och inflammationsdämpade effekt. Läkemedlet har också visat sig vara ett effektivt medel mot till exempel olika former av blodproppar.

Dessutom pågår även idag forskning om acetylsalicylsyra positiva effekter mot ytterligare sjukdomar. Till exempel har forskare nyligen visat att en regelbunden användning av acetylsalicylsyra (i låga doser) troligtvis ger ett ökat skydd mot cancer. I vissa fall har studier påvisat minskad risk med ända uppemot 37 procent.

Acetylsalicylsyra en tidslinje

  • Stenålder: våra förfäder tuggar på bark från vitpil, får indirekt i sig acetylsalicylsyra och uppnår en smärtlindrande effekt.
  • 1820-talet: forskare lyckas med bedriften att isolera det verksamma ämnet ur barken på vitpil. Ämnet får namnet salicin efter det latinska namnet på vitbil, Salix alba. Ur salicin framställer man salicylsyra som blir ett av de populäraste läkemedlen under 1800-talet.
  • 1897: den tyska kemisten Felix Hoffmann lycka syntetisera ren acetylsalicylsyra från salicylsyra.
  • 1915: tabletter med ren acetylsalicylsyra lanseras för allmänheten och läkemedlet blir omedelbart omåttligt populärt.
  • 2000-talet: acetylsalicylsyra är nu ett av världen mest sålda läkemedel och forskare har visat att ämnet även har andra positiva effekter (förutom smärtlindring). Bland annat har forskare visat att acetylsalicylsyra kan minska risken för vissa typer av cancer.

Klicka här för att läsa mer om användning av acetylsalicylsyra.


Comments are closed.