Reyes syndrom

Vad Àr Reyes syndrom?

HÀr kan du lÀsa om den mycket ovanliga sjukdomen Reyes syndrom som Àr kopplad till anvÀndning av acetylsalicylsyra hos barn.

Genom att lÀsa den hÀr sidan sÄ fÄr du veta orsakerna bakom denna sjukdom. Du fÄr veta varför Reyes syndrom Àr kopplat till anvÀndning av acetylsalicylsyra (asa). Du fÄr koll pÄ Reyes syndrom symtom, nedan hittar du listan över samtliga symtom pÄ denna sjukdom. DÄ kan lÀsa en kortfattad överblick över hur Reyes syndrom kan behandlas och hur framgÄngsrik en behandling brukar vara.

Reyes syndrom
VÀvnadsprov frÄn patient avliden i Reyes syndrom. (KÀlla: wikipedia)

KĂ€nner du igen symtomen pĂ„ Reyes syndrom sĂ„ kan du i ett tidigt stadium upptĂ€cka sjukdom sĂ„ att behandling kan sĂ€ttas tidigt. Även om det inte finns nĂ„gon sĂ€kert effektiv behandling sĂ„ i alla fall chansen öka att barnet kan klarar sig helt utan eller med mindre skador (i vĂ€rsta fall hjĂ€rnskador och döden).

Reyes syndrom Àr en relativt allvarlig sjukdom som i vÀrsta fall kan leda till döden. Sjukdomen drabbar frÀmst barn och brukar upptrÀda under tiden nÀr barnet Àr under tillfrisknande efter att ha drabbats av en virusinfektion. Det betyder att barn som Àr undre tillfrisknade efter en influensa, vattkoppor eller förkylning löper ökad risk att drabbas.

Barn och tonÄringar Àr sÀrskilt utsatta

Sjukdomen drabbas i de allra flesta fall barn och tonÄringar.

Den exakta orsaken till Reyes syndrom Àr inte helt och hÄllet kÀnd. Sjukdomen Àr dock kopplad till anvÀndning av acetylsalicylsyra hos barn med virussjukdom. Sjukdomen kan dock upptrÀda Àven helt utan koppling till intag av acetylsalicylsyra.

Reyes syndrom pÄverkar barnet inre organ och kan speciellt medför skador pÄ barnet hjÀrna och lever. Man brukar ibland klassas som en hjÀrnsjukdom.

Douglas Reye
Douglas Reye forskade om sjukdomen redan pÄ 60-talet.

Det finns relativt lite forskning kring Reyes syndrom dÄ den Àr sÄ pass ovanlig att det Àr svÄrt för forskarna studera sjukdomen i verkliga fall. Den första studien av sjukdomen gjordes i början av 60-talet av Douglas Reye som sedermera ocksÄ har fÄtt ge namn till sjukdomen, Reyes syndrom.

De klassiska symtomen pÄ att nÄgon har drabbat av denna sjukdom Àr utslag, krÀkningar och leverskador. LÀs mer nedan under symtom.

Reyes syndrom och acetylsalicylsyra

Reyes syndrom Àr kopplat till anvÀndandet av acetylsalicylsyra.

Acetylsalicylsyra Àr den aktiva substansen i flera vanliga vÀrktabletter (till exempel Aspirin och Treo). NÀr ett barn behandlas med acetylsalicylsyra under eller i direkt anslutning till att barnet har drabbats av nÄgon form av virusinfektion ökar risken för att sjukdomen ska upptrÀda.

OBS! Av denna anledning sÄ ska aldrig barn och ungdomar under 18 Är som har feber behandlas med acetylsalicylsyra. Barn med feber under 18 Är ska ALDRIG behandlas med acetylsalicylsyra.

Alternativ till smÀrtlindring med acetylsalicylsyra?

Till skillnad mot vÀrktabletter med acetylsalicylsyra sÄ har vÀrktabletter med ibuprofen (till exempel Ipren) ingen koppling till denna sjukdom. Reyes syndrom Àr alltsÄ inte kopplat till Ipren. Forskare har inte kunnat visa att det finns nÄgot samband mellan anvÀndning av ibuprofen och denna sjukdom.

VÀrlden över sÄ har antalet fall av Reyes sjukdom minskat stadigt. Detta pÄgrund ökad medvetenhet och minskad anvÀndning av acetylsalicylsyra för behandling av feber hos barn. Samtidigt ökar anvÀndningen av ibuprofen hos barn utan att antalet fall av Reyes syndrom har ökat. Ipren kan dÀrför ses som ett sÀkert alternativ till smÀrtlindring Àven för de minsta.

Reyes syndrom – symtom pĂ„ att ditt barn har drabbats

NÀr ett barn drabbas av Reyes syndrom sÄ har forskarna delat in sjukdomsförloppet i 5 stycken stadier.

Det Àr frÀmst symtomen i det första stadiet som Àr viktiga att kÀnna igen. Det Àr nÀmligen mycket viktigt att sjudomen upptÀcks i tid sÄ att den kan behandlas snabbat för att inte leda till allvarliga komplikationer.

Reyes syndrom lista (1:a stadiet):

De första symptomen som visar att ett barn har drabbats av Reyes syndrom Àr:

 • Barnet drabbas av utslag pĂ„ sina hĂ€nder och fötter
 • Barnet drabbas av ihĂ„llande krĂ€kningar som inte Ă€r kopplade till intag av föda
 • Barnet drabbas av generell och onormal trötthet, yrsel
 • Barnet drabbas av förvirring
 • Barnet drabbas av mardrömmar
 • Barnet drabbas av hög feber
 • Barnet drabbas av huvudvĂ€rk

Symtom 2:a och 3:e stadiet

Symptom i steg 2:

 • Barnet drabbas av sĂ„ kallade stupor (medvetslöshet)
 • Barnet drabbas av hyperventilation
 • Barnet drabbas av leverförfettning
 • Barnet drabbas av hyperaktiva reflexer, till exempel ryckningar och spasmer

Symptom i steg 3:

 • FörvĂ€rring av alla symtom frĂ„n steg 1 och steg 2
 • Koma (i vissa fall)
 • Ödem (vĂ€tskeansamlingar i kroppen) (i vissa fall)
 • Barnet slutar att andas, sĂ„ kallade andningsdepression (ovanligt)

Symtom 4:e och 5: stadiet

Symptom i steg 4:

 • Djupare koma
 • Förstorade pupiller
 • FörsĂ€mrad leverfunktion

Symptom i steg 5, dessa symptom följer snabbt efter att barnet har passerat steg 4:

 • Djup koma
 • Krampanfall
 • Flera inre organ slutar att fungera
 • Muskelförlamning
 • Ammoniak i blodomloppet (sĂ„ kallad hyperammonemia)
 • Döden

Reyes syndrom behandling

Tidig upptÀckt och diagnos av Reyes syndrom Àr mycket viktigt.

TyvÀrr sÄ finns det ingen 100 procentig effektiv och sÀker behandling av sjukdomen.

Behandling av drabbade barn syftar frÀmst pÄ att minimera de negativa bieffekterna av sjukdomen pÄ kroppen. Barn som har drabbats lÀggs in för intensivvÄrd och övervakning.

Reyes syndrom hos barn

Även om barn kan Ă„terhĂ€mtar sig bra sĂ„ kan sjukdomen leda till svĂ„ra hjĂ€rnskador och döden.

Hos barn kan sjudomen resultera i mer eller mindre allvarliga hjÀrnskador. Speciellt utsatta Àr spÀdbarn.

Över 30 % av alla rapporterade fall i USA mellan 1981 och 1997 resulterade i att det drabbade barnet dog.

Reyes syndrom hos vuxna

Reyes syndrom barn drabbar frÀmst tonÄringar och barn.

Antal dokumenterade fall av sjukdomen hos vuxna Àr mycket fÄ. Vuxna som trots allt har drabbats ÄterhÀmtar sig oftast helt och hÄllet utan kvarstÄende men. Den av sjukdomen nedsatta lever och hjÀrnfunktionen ÄterhÀmtar sig och ÄtergÄr till sin normala funktion inom tvÄ veckor efter Reyes syndrom.

Mer om acetylsalicylsyra.