Aspirin

När du läser de här sidorna så får du veta det mesta som är värt att veta om Aspirin.

Med hjälp av Aspirin så kan din smärta lindras och din feber sänkas. Har du en inflammation i din kropp så kan Aspirin även hjälpa till att dämpa denna.

På de här sidorna finner du fakta rörande 2 vanliga negativa effekter på den kropp när du tar tabletter med Aspirin. Du får också lära dig hur vida det är ett smart eller osmart om du dricker alkohol samtidigt som du tar tabletter med Aspirin.

Aspirin tabletter
Aspirin tabletter kan ge dig lindring när du har ont och feber. Du ska alltid använda Aspirin enligt ordniation annars riskerar du allvarliga biverkingar.

Med bättre kunskap om detta smärtstillande läkemedel så kan du undvika att råka ut för saker som du inte hade tänkt dig. Genom att du vet vad som gäller för aspirin och alkohol så slipper du till exempel att utsätta dig för risk att drabbas av blödningar i dina tarmar.

När du tar Aspirin märker du vanligtvis av den smärtlindrande effekten ganska snabbat. I bästa fall så uppnår du smärtlindring redan efter 25-30 minuter. Den smärtlindrande effekten på din kropp efter att du har tagit dina tabletter varar normalt mellan 4 till 6 timmar.

2 vanliga biverkningar du kan få av dina Aspirin-tabletter

Viste du att dina tabletter även kan påverka dig negativt?

Det är framför allt två typer av biverkningar som du riskerar när du använder Aspirin. Risken att du drabbas är relativt stor. Den klassas som mycket vanlig vilket betyder att mer än 1 av 10 personer drabbas.

Du kan drabbas av:

  • Du blöder mer och längre om du får ett sår. Detta beror på att ditt blod har svårare för att levra sig och stelna när du tar Aspirin.
  • Du känner av smärtor relaterade till din mage. Detta kan också ta sig uttryck i att du drabbas av sura uppstötningar eller att du får halsbränna.

Brukar du dricka alkohol? Tänk på detta när du tar dina Aspirin-tabletter

Om du dricker sprit, öl eller vin samtidigt som du tar dessa tabletter så ökar risken för att du drabbas av inre blödningar. Dessa blödningar kan uppstå antingen i dina tarmar eller i din mage och beror på att både alkoholen och innehållet i dina Aspirin-tabletter har en starkt retande effekt på dina tarmar och din mage.

När de samverkar så blir helt enkelt belastningen på din mage för stor och dina vävnader i magen kan skadas. Detta kan i värsta fall leda till blödande sår. Du har fått vad som i folkmun kallas för magkatarr. Din läkare skulle säga att du har drabbats av dyspepsi, det är samma sak.

Symptomen på magkatarr orsakad av Aspirin tabletter i kombination med mycket drickande kan ta sig uttryck i att du kräks upp blod och/eller att din avföring färgas svart av blod och slem.

Skulle du trots allt drabbas av några av dessa symptom ska du genast kontakta din läkare eller åka in till din närmaste akutmottagning.

Aspirin verksam substans: Acetylsalicylsyra

Har du hört talas om acetylsalicylsyra?

När du tar en eller flera av dina Aspirin tabletter så får du i dig ett ämne som kallas för acetylsalicylsyra.

Den så kallade aktiva substansen i dina tabletter heter acetylsalicylsyra. Vad din läkare skulle kalla den aktiva substansen är helt enkelt det ämne som gör att dina tabletter fungeras som de ska. Du kan till exempel jämföra med Kaffe. När du dricker Kaffe blir du piggare, men det är inte kaffe i sig som gör att du blir pigg. Det är i själva verket koffein i kaffet som gör dig pigg. Koffein är helt enkelt den aktiva substansen i kaffe. Klicka här och läs mer om acetylsalicylsyra.

Acetylsalicylsyran i tabletterna gör förövrigt att du får en blodförtunnande effekt på ditt blod. Det utnyttjas i andra läkemedel (med acetylsalicylsyra) mot blodproppar. Till exempel Trombyl.

Aspirin cancer? Ja du läste rätt, Aspirin mot cancer har i ny forskning visats ge ett effektiv skydd. Även i detta fall är det acetylsalicylsyra i tabletterna som ger dig skydd mot cancer. Här hittar du mer djuplodande information om: acetylsalicylsyra och cancer.

Aspirin som ansiktsmask? Vill du ha bättre hy?

Kanske har du, eller så har du inte, hört talas om att du kan använda Aspirin som ansiktsmask.

Enligt de som har testat så ger en ansiktsmask med krossade tabletter upplösta i lite vatten din hud en ny lyster. Den kan också bleka acneärr och hjälper till att ta bort dina pormaskar. Du hittar enkelt mer information genom att söka efter Aspirin + mask på Google.