Acetylsalicylsyra cancer

Acetylsalicylsyra cancer: HÀr kan du lÀsa om hur Acetylsalicylsyra kan hjÀlpa dig att undvika att drabbas av cancer.

Nya studier visar nÀmligen att Acetylsalicylsyra kan motverka din risk för att utveckla elakartad cancer.

NÀr du tar del av informationen pÄ den hÀr sidan fÄr du klart för dig vad som krÀvs för att cancerskyddet ska vara effektivt. Du fÄr klart för dig hur lÀng och hur mycket Acetylsalicylsyra du skulle behöva ta för att uppnÄ en skyddande effekt i din kropp.

Genom att lÀsa hÀr sÄ fÄ du en heltÀckande bild över den senaste forskningen (om Acetylsalicylsyra cancer). Du fÄr full förstÄelse för vilken typ av cancerrisk som minskar och varför det kanske ÀndÄ inte Àr ett bra alternativ för dig att skydda dig mot otÀck cancer. Du kan lÀsa varför nedan.

HÀr Àr anledningen att du ska lÀsa den hÀr texten: genom att du förstÄr exakt vad forskarna har kommit framtill sÄ kan du sjÀlv förstÄ om det Àr en bra eller en dÄlig idé att du börjar Àta Acetylsalicylsyra för att minska din cancerrisk.

37 % minskad risk att du drabbas med Acetylsalicylsyra mot cancer

NÀr du intar tabletter som innehÄller Acetylsalicylsyra (till exempel Aspirin, Treo eller Magnecyl) sÄ minska inte bara din feber och din smÀrta.

NÀr forskare undersökte sambandet mellan cancer och intag av Acetylsalicylsyra sÄ fann man en tydligt minskad risk för att drabbas av elakartad cancer.

Forskarnas fullstÀndiga studie kan du hitta den brittiska (medicinska) tidskriften The Lancet. The Lancet Àr en av vÀrlden mest kÀnda och respekterade medicinska tidningar. Den vÀnder sig frÀmst till lÀkare och speciallister och studier som publiceras i denna tidning Àr alltid vÀl underbyggda och mycket seriösa.

Som du sÀker kan förstÄ sÄ Àr den ursprungliga artikeln dÀr alla forskarsön om Acetylsalicylsyra cancer presenteras en tÀmligen svÄrbegriplig och torr artikel skriven och publicerad för forskare och speciallister. Jag har sjÀlv lÀst delar av denna artikel och jag rekommenderar bara att du sjÀlv gör det om du kÀnner dig bekvÀm med medicinska termer, statistik och forskarengelska.

LÀs istÀllet vidare hÀr sÄ ska jag berÀtta för dig pÄ ett enkelt, korrekt och lÀtt begripligt sÀtt vad denna artikel (som Àr ursprunget till all rapportering om Acetylsalicylsyra cancer) egentligen innebÀr för dig.

Hur din risk för cancer skulle minska med intag av Acetylsalicylsyra:

  • Du intar Acetylsalicylsyra under 5 Ă„r: din risk för cancer minskar med 15 %
  • Du intar Acetylsalicylsyra under 10 Ă„r: din risk för cancer minskar med 37 %

I studien som du har kunnat lÀsa om i svenska dagstidningar har man tittat pÄ intag av Aspirin. Den aktiva substansen i Aspirin Àr dock Acetylsalicylsyra och det Àr detta Àmne som ger dig skyddet mot cancer.

Det betyder att du Àven skulle fÄ samma skydda av andra tabletter som innehÄller Acetylsalicylsyra (till exempel Treo, Magnecyl och Bamyl).

Vilken typ av cancer skyddar Acetylsalicylsyra dig mot?

Du fÄr inte skydd mot alla typer av cancer. Det Àr forskarna har framför allt visat att det Àr din risk för olika typer av tarmcancer som minskar.

De har visat att din risk för att drabbas av tarmcancer kan minska med Ànda upp till 37 % efter 10 Ärs intag av (en lÄg dos) Acetylsalicylsyra.

Forskarna skriver dock ocksÄ att de har sett att risken för andra typer av cancer minskar. Dessutom har de kunnat se att Acetylsalicylsyra skulle hjÀlpa dig om du redan har drabbats av cancer. Detta genom att till viss del förhindra vidare spridning i din kropp.

Dessutom har forskarna visad att ditt skydd mot cancer ökar om du har Àrftligrisk för cancer i din slÀkt.

Hög dos kan ge dig farliga biverkningar, lÄg dos kan ge dig skydd mot cancer

För att du ska uppnÄ nÄgon form av effektivt skydd mot att du drabbas av cancer mÄste du Àta Acetylsalicylsyra under regelbundet under mycket lÄng tid.

Den kortaste tiden dÀr forskarna har sÀtt nÄgra positiva effekter Àr intag under 3 Är. Den högsta effekten uppstÄr först efter 10 Ärs regelbundet intag av Acetylsalicylsyra.

I studien sÄ har patienter regelbundet tagit en dos pÄ mellan 75 och 300 milligram Aspirin (vilket motsvara exakt samma mÀngt ren Acetylsalicylsyra). Med denna lÄga dos blev utfallet av personer som drabbades av cancer följande:

  • 9 personer av 1000 drabbades av cancer per Ă„r av dem som intog Acetylsalicylsyra
  • 12 personer av 1000 drabbades av cancer per Ă„r av dem som INTE intog Acetylsalicylsyra

Liksom lÄngvarigt intag av alla kemiska lÀkemedels substanser kan ge dig allvarliga negativa bieffekter kan Àven intag av Acetylsalicylsyra de dig farliga biverkningar.

Stora doser av Acetylsalicylsyra kan definitivt ge dig farliga biverkningar. LikasÄ, nÀr du tar tabletter med Acetylsalicylsyra under lÀngre tid sÄ kan du drabbas av mycket allvarliga biverkningar.

Du kan bland annat drabbas av farliga blödningar.

Forskarna rekommenderar dig dÀrför aldrig att sjÀlv börja ta Acetylsalicylsyra för att förebygga din cancer risk. Du ska alltid prata med din lÀkare i första hand om du Àr orolig. Han eller hon kan avgöra om det skulle finnas nÄgon anledning att vid ta nÄgra sÀrskilda ÄtgÀrder för dig.

Klicka hÀr för att lÀsa mer om farliga Acetylsalicylsyra biverkningar. Tack för att du lÀst denna artikel om Acetylsalicylsyra cancer!